Japansk Sensei besökte Åkersberga

Nakashima-sensei undervisar teknikHär är en rapport från Stockholm Norra Shibu, skriven för en lokaltidning i Åkersberga.

Shorinji Kempo Stockholm Norra hade i slutet av oktober besök av Nakashima Sensei, 4 dan från Fukoka Japan, under vilket han höll ett träningspass i Åkerstorpsskolans gymnastiksal.Shorinji Kempo är en traditionell kampart med mycket starka kopplingar till Japan. All träning sker på Japanska med obligatorisk meditation på alla träningspass. Det ingår även skriftliga prov i filosofi till alla graderingar. Trots att klubben tränar i Åkersberga registreras alla medlemmarnas träningstillfällen månatligen i Japan. Vidare utfärdas även medlemskort och graderingsdiplom från Japan. Kopplingen gör att det årligen kommer japanska instruktörer till Sverige och att svenskar åker till Japan för att studera på huvudkontoret i Tadotsu där det finns fler än 60 heltidsanställda som instruerar och administrerar Shorinji Kempo.
Gruppbild på alla som deltog på träningen när Nakashima-sensei kom på besök.Nakashima Sensei besökte en vanlig måndagsträning i Åkerstorpsskolan och instruerade i flera av Shorinji Kempos tekniker. Det gavs även tillfälle att ställa frågor relaterat till Shorinji Kempo till honom. Efter träningen var det flera elever som ville få sitt namn skrivet på japanska antingen på dräkten eller på papper.
Nakashima-sensei skriver medlemmarnas namn på japanskaDetta var andra gången som Åkersberga-klubben fått besök av japanska instruktörer. Klubben hoppas utbytet med Japan fortsätter och att klubben kan göra en gemensam resa till Japan under 2013 då det hålls ett stort internationellt träningsläger.

——————-

*Sensei används för att beskriva en lärare. Ordet ges av respekt från den som tilltalar och används aldrig av en Japan för att beskriva sig själv. Översätter man ordet från japanskan så har det betydelsen ”den som är född före”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>